Instagram

search

D i j i t a l i n K i t a b ı

Mı Olur?

dijitalinkitabi

Bu kitapta neler var?

“Dijitalin Kitabı Mı Olur?” Göksemin Gökalp Özdemir’in 18 yıllık marka deneyimini, sohbet eder gibi adeta danışmanlık seansı şeklinde okuyucuya aktardığı ilk kitabı. Yazar kitabın ilk bölümünde güçlü marka olabilmenin ilkelerini anlatırken, ikinci bölümde dijital dünyada marka olmak için hangi önemli adımları atmak gerektiğini açıklıyor.

Bir markayı satın almaya nasıl karar veriyoruz? Marka konumlandırması nasıl yapılır? Dijital itibarımızı nasıl güçlendiririz? E-ticarette nasıl başarılı oluruz? Web sitemizi hedef kitlemizin ziyaret etmesi için nasıl tasarlamalıyız? Sosyal medya kullanmanın püf noktaları, reklam verenler için tavsiyeler, marka topluluğu kurmak, kişisel veri yaklaşımının markaya kattığı değer ve tabi Metaverse, NFT gibi yeni teknolojilerin markaya etkisi… Özdemir kitapta deneyimlerini paylaşırken, markaların hayatını değiştirecek pratik öneriler sunuyor.

Markanızı dijital dünyada parlatmak, hedef kitlenize en doğru mecralardan ulaşarak onlarla iyi iletişim kurmak istiyorsanız, bir yol haritasına ihtiyacınız varsa elinizde tuttuğunuz kitap tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak.

Önsöz

700’ü aşkın yerli ve yabancı markayla çalıştım. Kariyerim boyu binlerce eğitim verdim, bildiklerimi paylaşmak için dünyanın farklı coğrafyalarında kilometrelerce yol kat ettim. Bana hep, “Peki, neden kitap yazmıyorsun” diye sordular. “Dijitalin kitabı mı olur” derdim. Endişem kitapta yazılanların güncellenmemesi idi. Dijital dünya hızla değişip dönüşürken yazılı metinlerin bayatlama ihtimali bana kitabın geçerliliğini sorgulatıyordu. Ancak zamanla daha büyük bir sorunun varlığını keşfettim. Konu dijital olunca insanlar henüz ne bilmediklerini dahi bilmiyorlardı.

Mark Prensky 2001 senesinde bizi iki yeni terimle tanıştırdı: dijitalin göçmenleri ve dijitalin yerlileri. Göçmenler teknolojiyle sonradan tanışanlar, yerliler bu teknolojiye gözünü açanlar. Ben bir dijital göçmenim. Doğduğumda tek kanallı televizyonlar vardı ve henüz internet yoktu.

Bugün yerlilerle de göçmenlerle de çalışıyorum. Tecrübelerim bana, ister göçmen ister yerli olun, ne kadar güncelseniz ancak o kadar uzman ve başarılı olabileceğinizi söylüyor. Kendimizi güncel tutmakla yükümlüyüz.

İster kurumsal bir şirket ister dün kurulan yeni bir marka olun; dijitalin büyüleyici bir o kadar da korkutucu dünyasında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ya da gittiğiniz yolda kendinizi biraz kaybolmuş hissediyorsanız, bu kitap tam size göre.

Bu kitap elbette A’dan Z’ye bir marka pazarlama kitabı değil. Öyle bir niyetle yazılsaydı rahatlıkla beş bin sayfa olurdu. Tek amacım, az ve öz şekilde markanızın dijital yolculuğunda kafa karışıklığınızı gidermek, yolunuzu aydınlatmak ve bu süreçte hayatınızı kolaylaştıracak hap gibi tavsiyeler vermek.

Nasıl markadan anlamayan pazarlama uzmanı olamazsa, pazarlamadan anlamayan marka uzmanı da olmaz. Bu iki meslek elle tutulmaz gözle görülmez gibi algılansa da bir mantığı ve matematiği var. İşte size bu mantığı anlatmak, nasıl yapacağınızdan öte neden yapmanız gerektiğini aktarmak için bu kitabı yazdım.

Kitabın ilk bölümü yenidünyada bir marka kurarken dikkat edeceğimiz, kimlik ve markanın varoluşa dair unsurlarını; ikinci bölümü ise dijital dünyada markanızı parlatmak, fark yaratmak ve bu işi hakkını vererek yapmak üzerine önerilerimi içeriyor.

Bu kitabı baştan sona da okuyabilirsiniz, sadece ilgili bölümlerdeki hap bilgilerden anlık da yararlanabilirsiniz.

İyi okumalar.

Göksemin’den sözler

Panik yapma, plan yap.

Bugün ürün dediğin şey artık satılmıyor, satın alınıyor.

Mesajınız ürününüzle değil müşterinizle ilgili olmalı. Bir marka topluluğunda insanlar, markanın sattığı ürününden daha ötesine inanır ve kendisini markanın bir parçası olarak görür.

Bugün hiçbir işletme, güçlü bir çevrimiçi varlığı olmadan ayakta kalamaz.

Web siteniz sadece sizin hakkınızda değil, müşterilerinizin ihtiyaçları hakkında da olmalı. Sizin beğendiğiniz değil, müşterinizin ihtiyacı olan bir web sitesi oluşturmalısınız.